вівторок, 27 липня 2010 р.

Як бути щасливим?

В кожного з нас своя стежка в житті. Всім потрібно пройти свій власний шлях. Наші стежки не ідентичні: вони залежать від наших батьків, шкіл, коледжів, від країни в якій ми мешкаємо. Однак, у всіх життєвих дорогах є одна спільна якість: наша стежка може бути чистою, виметеною, асфальтованою, чи брудною, яристою, непрохідною. Мабуть, нема такої людини, яка б маючи вибір їхати своїм автомобілем по якісному автобану, обрала б сільське бездоріжжя. Так і нам всім хочеться, щоб у нашому житті було якомога менше проблем, негараздів, зла, сліз… Безліч книг з практичної психології  дають нам багато порад, як зробити свою життєву путь чистішою, легшою, прямішою. Однак, коли ми озирнемося навколо, то побачимо чимало нещасливих сімей, покалічених доль, загублених душ… Протягом всього існування Землі, людей цікавило це вічне запитання: як зробити своє життя щасливим? Багато років тому жив чоловік Божий на ім’я Давид. Він також у підлітковому віці задався цим важливим запитанням: «Чим додержить юнак у чистоті свою стежку?»  (Пс.118:9а). Бог відповів своєму помазанцю Давиду і сьогодні я хотів би, щоб ми розглянули це Боже об’явлення для Давида, і для всіх нас. 
Найперше: уважно поглянемо на зміст запитання. «Чим додержить юнак у чистоті свою стежку?», - запитується Давид? «А чи взагалі потрібно додержувати в чистоті своє життя?» - виникає логічне запитання. Живи у своє задоволення, ні в чому собі не відмовляючи, - ось найпопулярніша філософія сьогоднішньої молоді. Відповідь на це каверзне запитання прямо пов’язане з концепцією щастя. Якщо ти хочеш бути здоровим, успішним, сильним, витривалим тощо, то тобі необхідно дотримувати «в чистості своє життя». Це відноситься як до фізичної, так і морально-психічної сторони людини. Коли ж тобі всі вищеперераховані якості неважливі, тоді можеш жити в своє задоволення: вживай алкоголь, наркотики, живи розпусно і так далі. Отже, перший висновок: наше особисте щастя багато в чому залежить від нашого способу життя.
По-друге: Давид у своєму молитовному запитанні покладає відповідальність  додержувати в чистоті своє життя на себе ж. Тобто, він розуміє, що зберігання власного життя в чистоті залежить від нього. Так само і нам сьогодні  потрібно додержувати свою стежку в чистоті. Не суспільство, не школа, не університет чи ще якась соціальна установа не буде берегти нас від зла чи виховувати  у нас високі ідеали. Бог покладає відповідальність за якість і щасливість нашого життя, нашого майбутнього, на нас самих. І від нас залежить чи ми збережемо своє життя чи погубимо його.
Відповідь Давид отримав від Господа. Справа в тому, що відповідь часто залежить від того, кого ми запитуємо. Ми можемо прийти з цим питанням до різних вчителів, філософів, психологів, священнослужителів, просто друзів. І у всіх їх будуть різні відповіді. Скажімо, якщо ми запитаємо про те, як нам жити у наших друзів, які проводять не моральне життя, то і порада їх буде відповідною. Саме тому важливо мати вірних, добрих, вихованих, освічених, духовних друзів. Навіть якщо ми є християнами, але у нас багато друзів, які зневажають Бога, не читають Біблію, то ми можемо втратити чистоту своїх почуттів, діл, думок. Про це попереджає молодих коринфських християн апостол Павло: «Не дайте себе звести, товариство лихе псує добрі звичаї!» (1Кор.15:33). Давид зробив дуже правильно – він запитав Того, Хто створив життя; Хто дав йому можливість дихати, радіти, працювати – це Господь. Кого запитуємо ми? Хто для нас є найвищим авторитетом? Якщо Ісус Христос і Його написане Слово – ми на вірному шляху. Якщо ж ні – у нас будуть великі проблеми…
Господь побачив щирість запитання Давида і швидко відповів своєму синові. Ця відповідь запитана в другій половині  вірша 9 Псалма 118: «Чим додержить юнак у чистоті свою стежку? Як держатиметься Твоїх слів!». Незважаючи на те, що Біблії багато тисяч років і, коли вона писалися не було Інтернету, мобільних телефонів, автомобілів і багато іншого, однак вона є актуальною і сьогодні. Її істини діють зараз. Наприклад: якщо Господь заборонив через Біблію дошлюбні статеві стосунки 2000 тисячі років тому, то і зараз ця заборона діє. І та людина, яка у ХХІ столітті зневажає Боже Слово -  має великі проблеми: це зашкоджує її здоров’ю фізичному, наносить великі психологічні рани, знищує надійні підвалини майбутнього шлюбу і людина в кінцевому результаті вбиває своє щастя.
Отже, якщо ти запитуєш сам себе: як мені бути щасливим в житті? Як мені будувати свою долю так, щоб великі води переживань, бурі життєвих випробовувань не зруйнували її? Відповідь єдина: тримайся Господніх слів! Щодня заглиблюйся в Його слово. Радься з Ісусом і твоя життєва стежка буде чистою, виметеною, асфальтованою. А на ній тебе чекають багато вірних друзів і Сам Христос йтиме з тобою по ній.     

Немає коментарів:

Дописати коментар